Dé interieurinnovaties van 2015

Batibouw is intussen alweer een dikke maand achter de rug, maar ik blijf geïnspireerd door de interieurtrends van 2015. Design, maar nog steeds enorm functioneel. Een terecht succes! Iets wat trouwens ook bewezen wordt door de reacties van talloze interieurliefhebbers. Maar wat zijn de algemene, absolute interieurinnovaties van dit jaar nu precies? Hieronder volgt een overzicht.

Zeg het met woorden

Voor street art hoef je niet meer naar Londen, Berlijn of zelfs New York te trekken. Voortaan kan je de ogen de kost geven in je eigen interieur! Daarbij spelen handschrift en typografie een duidelijke rol. Ondanks dit digitale tijdperk is er des te meer nood aan handgeschreven en stijlvolle schrijfsels. Denk aan inspirerende quotes op de muur of leuke citaten in de keuken: alles is mogelijk.

bloemenprint zetelFlower power

Bloemen maken reeds ontelbare jaren deel uit van ons interieur. Een welriekende bos die staat te pronken in een chique vaas? Elke vrouw is er dol op. Ook dit jaar wordt flower power niet over het hoofd gezien. Alleen neemt deze slagzin een andere en volledig nieuwe gedaante aan: die van flower prints. Modeontwerpers hadden het al lang in de gaten: de bloemenprints zijn fleuriger dan ooit en terug van weggeweest. Maar vandaag is het zo klaar als pompwater: de trend strekt zich ook uit over sofa’s, stoelen, tapijten en behang. Deze ‘bloemige’ vernuftigheden waren al te zien in de vijftiende en de zestiende eeuw. Al wie gek is op deze trends van vroeger, kan hier nu gretig op inspelen en zijn huis decoreren met de meest gekke en fraaie bloemenprints!

I love the 80’s

Mijmer je graag over de trends van vroeger, zonder helemaal terug te moeten gaan naar die zestiende eeuw van hierboven? Dan kan je het ook wat ‘recenter’ gaan zoeken. Onder de interieurinnovaties valt dit jaar de eighties, die naar boven komen in de kleuren en patronen. Zwart-wit tegels, grafische prints met zelfs een tintje new wave: mij kan het alvast bekoren.

less is more interieurLess is more

Hoewel deze trend niet nauw aansluit bij de kleurrijke en vrolijke bloemenprints, betekent het niet dat ze geen streling is voor het oog: de less is more insteek! Hoe soberder, hoe beter. Vooral op het vlak van structurele elementen is deze trend heel alive. Denk bijvoorbeeld aan je ramen of de leuning van je trap. Als je hierbij een stevige portie design verwerkt in je interieur, laat je de prachtige objecten en meubelstukken sterker tot uiting komen.

Slimme lichten

Algemeen gezien is er dankzij de digitalisering vandaag de dag heel wat mogelijk. Daarin heeft ook de verlichtingstechnologie wat in de pap te brokken. Zo is slimme verlichting “inner dan in”. Wat dacht je van instelbare lampen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk: variatie in kleurschakeringen en dat helemaal op maat. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone.