Een groen(er) huis: Ideeën voor het integreren van planten in je interieur

Ben jij ook zo gek op groen in huis? Planten zijn niet alleen mooi, ze hebben ook tal van voordelen. Zo zuiveren ze de lucht, verhogen ze de luchtvochtigheid en zorgen ze voor een ontspannen sfeer. Maar hoe integreer je planten nu het beste in je interieur? In dit artikel geven wij je een aantal ideeën om van jouw huis een groen(er) paradijs te maken.

Kies de juiste planten

groener huisHet kiezen van de juiste planten is cruciaal voor een groen interieur. Niet elke plant gedijt immers even goed in huis. Zo zijn er planten die veel licht nodig hebben, terwijl andere planten juist beter gedijen in de schaduw. Daarnaast zijn er planten die veel water nodig hebben en planten die juist weinig water nodig hebben.

Ga daarom op zoek naar planten die passen bij de lichtinval en temperatuur in jouw huis en die voldoen aan jouw verzorgingsgewoonten. Planten als de Sanseveria, de Pannenkoekenplant en de Calathea zijn makkelijk te verzorgen en hebben weinig licht nodig. De Monstera en de Ficus zijn daarentegen weer makkelijker te verzorgen in de lichte plekken van jouw huis. Heel wat mensen hebben ook graag een functionele plant in huis: iets als een avocado-plant, bijvoorbeeld kan het best goed doen in huis.

Creëer hoogteverschillen

Een leuke manier om planten in jouw interieur te integreren is door hoogteverschillen te creëren. Door bijvoorbeeld een hoge plant naast een lagere plant te zetten, ontstaat er meer diepte en dynamiek in de ruimte.

Daarnaast kan je kiezen voor verschillende soorten planten, zoals hangplanten, tafelplanten en staande planten. Door deze te combineren creëer je een speels effect en breng je meer leven in huis.

plant in potKies voor planten in mooie potten

Planten worden nog mooier als je ze in een mooie pot zet. Ga op zoek naar potten die passen bij jouw interieurstijl en bij de kleuren van de planten. Een zwarte pot staat bijvoorbeeld mooi bij een groene plant, terwijl een terracotta pot juist mooi staat bij planten met roodbruine tinten.

Daarnaast kan je ook kiezen voor potten in verschillende vormen en maten. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een grote pot naast een aantal kleine potjes ontstaat er een speels effect.

Maak een groene hoek

Wil je écht uitpakken met planten in huis? Maak dan een groene hoek. Kies een plek in huis waar veel licht is en waar je verschillende planten kunt neerzetten.

Zet bijvoorbeeld een aantal staande planten bij elkaar en hang er een paar hangplanten bij. Voeg daarbij nog wat tafelplanten en een aantal leuke accessoires, zoals een gieter of plantenspuit, en je hebt een echte groene oase in huis.

Integreer planten in jouw interieurstijl

Tot slot is het belangrijk om planten goed te integreren in jouw interieurstijl. Planten kunnen namelijk een mooie aanvulling zijn op jouw interieur.

Kijk daarom goed naar de kleuren en materialen van jouw meubels en accessoires en kies planten die daarbij passen. Een groene plant staat bijvoorbeeld mooi bij een witte muur en lichte meubels, terwijl een plant met rode tinten juist mooi staat bij donkerdere meubels en accessoires.

Daarnaast kan je ook kiezen voor planten in een bepaalde vorm die past bij jouw interieurstijl. Zo passen cactussen bijvoorbeeld goed in een bohemian interieur, terwijl een grote, statige plant juist goed past bij een klassiek interieur.

Kortom, er zijn tal van manieren om planten te integreren in jouw interieur. Door de juiste planten te kiezen, hoogteverschillen te creëren, te spelen met verschillende soorten potten, een groene hoek te maken en planten goed te integreren in jouw interieurstijl, kan je van jouw huis een groen(er) paradijs maken.

Bovendien hoef je niet bang te zijn dat planten veel onderhoud vergen. Veel planten zijn namelijk makkelijk te verzorgen en hebben weinig water nodig. Een beetje liefde en aandacht is echter altijd welkom en zal zorgen voor een nog mooier en gezonder groen interieur.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak van jouw huis een groen(er) thuis!