Een keuken op maat : hoe begin je eraan?

2do keukenWie droomt er nu niet van een keuken op maat? Helemaal afgestemd op jouw noden en wensen, inclusief uniek interieur. Enkel zo rijmt design met gebruiksvriendelijkheid. Allemaal goed en wel, maar hoe begin je hieraan?

Modulair of toch volledig op maat

Vooraleer je de buurt uitkamt, op zoek naar een keukenspeciaalzaak, wil ik je belangrijke achtergrondinformatie geven. De verzamelnaam ‘keukens op maat’ kent een onderverdeling tussen modulaire keukens of keukens die volledig op maat worden gemaakt. Bij deze eerste groep kunnen de diverse kasten in allerlei opstellingen aan elkaar worden gekoppeld. Heel handig. Bij een keuken op maat heb je echter de volledige vrijheid over alles. En wanneer ik zeg alles, bedoel ik dit ook. Het uitzicht, de opbouw, de gebruikte kleuren en toegepaste materialen: de bal ligt volledig in jouw kamp. Omdat een keuken ‘helemaal op maat’ het meeste voorbereidingswerk vereist, bespreek ik deze optie hieronder. En nee, ik ga het niet hebben over Donald Muylle. Shit, dan toch! 😉

Zoveel mogelijkheden, zoveel te doen

Omdat je met jouw keuken van nul begint, zijn er zoveel zaken die je in orde moet brengen. Al die mogelijkheden maken dat er heel wat gepraat en geregeld dient te worden met de keukenbouwer – al dan niet groot van omvang. Ik hoef je wellicht niet uit te leggen dat ook de prijsbepaling een heikel punt is. Gelukkig sta je hier nooit alleen voor. Bij de gekozen keukenbouwer of gespecialiseerde schrijnwerkers kan je steeds terecht voor het advies dat je nodig hebt. Bespreek met hem hoe jij jouw droomkeuken voor ogen ziet. Wees vanaf het begin duidelijk over het budget waarover je beschikt. Transparante communicatie is bij maatwerk meer dan wenselijk! De keukenspecialist zal je dan verder inlichten over welke mogelijkheden en realisaties binnen de vooropgestelde budgetplanning passen. Indien je over een zekere kennis beschikt, kan je al met een klein plan naar een kleinere keukenbouwer stappen. Let ook op: naast de realisatie van de keuken heb je ook heel wat keukentoestellen en spullen nodig!

Eerst kijken, dan vergelijken

Of je nu naar een grote speciaalzaak of naar een kleinere keuken op maat specialist trekt, één moraal blijft duidelijk in dit verhaal: kijk eerst goed rond en maak dan de nodige vergelijkingen. Omdat een keuken op maat gepaard gaat met een fraai kostenplaatje, is het essentieel om de mogelijkheden naast elkaar te leggen. Pas achteraf kan je de juiste beslissing maken.

Moraal van mijn verhaal

Nu ik je heb ingelicht over hoe je aan je keuken op maat kan beginnen, is er maar één ding dat jij nog hoeft te onthouden. Deze conclusie luidt: heb je technische bagage en weet je concreet wat je wil? Dan doe je beter een beroep op de kleinere keukenspecialist. Maar als je écht nog aan het begin van je verhaal staat en bijkomend advies wenst, raad ik je toch aan om naar een grotere speciaalzaak te gaan.