Hoe kan een landmeter helpen bij het bepalen van de exacte grootte van je perceel?

Mensen die een boerderij hebben of een woning met een groot perceel erbij en daar werkzaamheden willen gaan verrichten, doen er goed aan om hun perceelgrootte exact op te meten. Hetzelfde geldt ook voor woningeigenaren van kleinere percelen. Maar waarom is het verstandig om je perceelgrootte in kaart te brengen? En op welke manier kan een landmeter je helpen om het perceeloppervlakte nauwkeurig en precies te bepalen? In dit artikel gaan we op deze belangrijke vragen in.

Belangrijke redenen om je eigen perceel (opnieuw) op te meten

landmeterHeb je een perceel aangekocht om daarop een woning te bouwen? Of ben je niet eker of de perceelgrootte van je woning wel klopt? Dan is het opnieuw meten van het werkelijke oppervlakte belangrijk. Bij nieuwbouw wil je immers weten exact welke ruimte er is voor een te bouwen woning of vakantiehuis.

Voordat de architect aan de slag kan, zal hij daarom een landmeter-expert inschakelen om de exacte afmetingen van jouw grond in kaart te brengen, zodat het bouwplan straks goed en correct kan worden uitgevoerd. Bij bestaande woningen en percelen, waar dus geen nieuwbouw plaatsvindt, raden we je aan om bij twijfel over de grootte ook een landmeter in te schakelen. Mogelijk heb je namelijk recht op meer grond dan je denkt. Of, andersom, kan blijken dat je perceel eigenlijk kleiner is dan gedacht. In beide gevallen kan de constatering dat de perceeloppervlakte niet correct is, leiden tot financieel voordeel.

Je vastgoed met grond blijkt wellicht meer waard te zijn. En is je bezit minder waard? Dan kun je een verzoek indienen bij je gemeente om je kadastraal inkomen bij te stellen, zodat je minder jaarlijkse belastingen over je bezit hoeft af te dragen.

Het belang van een landmeter bij het opmeten van je perceel

Maar waarom moet je voor het opmeten van je perceel een landmeter inschakelen? Kun je deze klus niet zelf uitvoeren? Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld gelukkig. Landmeters zijn erkende specialisten, die volgens wettelijke richtlijnen werken als ze percelen opmeten met hun meetapparatuur. Hun werk wordt ook wel geodesie genoemd.

Met professionele meetapparaten brengen ze exact de oppervlakte en afmetingen in kaart van stukken grond waarop werkzaamheden (zoals nieuwbouw of archeologisch onderzoek) verricht gaat worden. De exacte afmetingen van het perceel worden digitaal ingevoerd in een systeem. Op basis daarvan wordt van het betreffende perceel een plattegrond cq. kaart gemaakt, die door een architect, bouwkundige, een saneringsbedrijf en/of door archeologen gebruikt kan worden om hun werkzaamheden goed en veilig te kunnen uitvoeren.

Een recente ontwikkeling in de sector van landmetingen is het volledig digitaal opmeten van percelen, zonder dat er een landmeter zelf aan te pas komt. Via digitale kaarten en systemen kan zo, zonder tussenkomst van een fysieke landmeter, een stuk grond snel en voordelig opgemeten worden.

Wil je meer weten over het opmeten van je perceel? Neem dan contact op met een betrouwbare specialist!

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden om een of meer van jouw percelen op te laten meten door een landmeter, fysiek of wellicht volledig digitaal? Laat je dan informeren over hoe geodesie in zijn werk gaat en wat een landmeter voor jou kan betekenen. Bekijk nu online wat er mogelijk is en neem bij vragen contact op met een expert bij jou in de buurt. Ikzelf werk al jaren goed samen met Landmeter Peter Geerts uit Bonheiden, maar natuurlijk zijn er ook buiten de provincie Antwerpen goede, betrouwbare landmeters en experts te vinden.