Keukenkranen: design & functionaliteit

design keukenkraanDe keukenkraan is een onmisbaar deel in elke keuken. Toen de keukenkraan werd uitgevonden was er een losse kraan voor het warme water en een losse kraan voor het koude gedeelte.

Tegenwoordig is dit in één kraan verwerkt en zijn er talloze andere opties op het gebied van keukenkranen. Deze keuzes kunnen op basis van design zijn, maar hierbij moet het praktische gedeelte van de keukenkranen niet opzij worden geschoven.

Welke keuzes zijn er op het gebied van een keukenkraan?

In alle soorten en maten verkrijgbaar

Moet je nog beginnen met de aanleg van je keuken? Kies dan voor een keukenkraan die in de wand geïnstalleerd is. Dit heeft als voordeel dat je werkblad groter wordt, omdat hier geen kraan op gemonteerd hoeft te worden. Ook de uitstraling van een wand gemonteerde kraan is luxer. Er zijn wel minder keukenkranen op de markt voor wandmontage, echter zal er nog genoeg keuze zijn om de juiste variant voor jouw keuken te vinden. De volgende keuze die je moet maken betreft de bediening. Van zowel de ééngreeps als van de draaiknoppen is er keuze genoeg. Uit hygiënisch oogpunt zijn draaiknoppen minder geschikt.

zwarte keukenkranen

Deze knoppen moeten echt rond gedraaid worden, daar waar het bij zijn alternatief een kwestie is van een klein duwtje. Dit duwtje kan je ook met je pink doen die nog niet vies was geworden. Ook de bediening is bij een ééngreeps variant makkelijker. Je hebt gelijk de goede temperatuur te pakken zonder dat je beide knoppen heen en weer moet draaien. De draaiknoppen hebben als moderne keukenkraanvoordeel dat deze over het algemeen iets goedkoper zijn. Kun je dit verschil missen, ga dan toch voor het alternatief. Of je een kraan wilt met hoge of lage uitloop is voornamelijk een persoonlijk keuze. Toch zit er aan een hoge uitloop toch een praktisch voordeel. Wil je een grote pan vullen en is je wasbak niet echt diep. Bij een kraan met een lage uitloop moet je de pan al snel schuin houden waardoor hij niet helemaal vol kan lopen.

Een kraan met een hoge uitloop zorgt ervoor dat je de pan er onder kan wippen. Let er wel bij op dat je de pan nog makkelijk weg krijgt na het vullen. Je moet de pan er op één of andere manier uit wippen waardoor je de pan scheef gaat houden. Als je de pan te vol hebt dan zal dit betekenen dat een groot deel van het water weer in de wasbak, of erger op de vloer belandt. Als extra optie kun je er ook nog voor kiezen om een kraan te nemen met een uittrekbare handgreep. Deze variant zie je vaak in professionele keukens. Je kan door zo een uittrekbare handgreep namelijk alle kanten van iets besproeien met water zonder dat je steeds de kraan heen en weer hoeft te bewegen. Ook zit er vaak op zo een handgreep een knop waarmee je de straal van de kraan kan veranderen. De straal wordt meestal harder, ideaal voor bijvoorbeeld aangekoekte etensresten.