Een moderne wijnkelder: drie tips om er een echte eye-catcher van te maken

Als je een kelder hebt waar je eigenlijk niet zoveel mee doet, en je houdt van wijn, dan is jouw kelder ombouwen tot een wijnkelder de perfecte oplossing om de vrije ruimte in je kelder optimaal te benutten! Wil je een wijnkelder gaan bouwen, zorg er dan voor dat je dit doordacht aanpakt. De tips hieronder helpen je op weg om van jouw wijnkelder een echte eyecatcher ofwel blikvanger te maken. Succes alvast en geniet vooral van het fraaie resultaat!

1. Zorg voor een kelder die goed verlucht kan worden

moderne wijnkelderWil je van jouw wijnkelder een ruimte maken die echt positief in het oog springt? Zorg dan voor een plek die goed doorlucht kan worden. Bouw je een wijnkelder die niet geventileerd kan worden, dan blijft de lucht stilstaan en ontstaat er binnen de kortste tijd een wijnkelder waar een muffige en ongezonde lucht hangt. Veel mensen weten niet dat een muffe lucht in de wijnkelder invloed heeft op de kwaliteit en smaak van de wijn op langere termijn.

Omgekeerd is te veel luchtcirculatie ook niet verstandig. Daardoor droogt namelijk de kurk uit en gaat de wijn oxideren, met alle nare gevolgen van dien. Een stelregel bij de aanbouw van een wijnkelder is: zorg dat deze op het noorden ligt! Doordat de wind in ons land vaak uit het noorden en oosten komt, kun je jouw wijnkelder dan slim op een natuurlijke manier ventileren.

2. Een echte wijnkelder is, als eyecatcher, donker…

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om je wijnkelder goed te verlichten, de perfecte wijnkelder hoort donker te zijn. Waarom? Heel simpel: licht en uv stralen hebben een substantiĆ«le invloed op de kwaliteit van de wijn. Als wijn blootgesteld wordt aan licht, verandert de chemische samenstelling van dit heerlijke alcoholische drankje, en helaas niet ten goede. De wijn die je langer wil stockeren hou je dus best donker, terwijl je natuurlijk de wijn die je plant te consumeren meer in ’t zicht in een mooie, moderne wijnklimaatkast kan bewaren voor all eyes to see…

De kwaliteit van de wijn gaat bij een te lichte wijnkelder proefbaar achteruit. Niet alleen verandert de kleur van wijnen door te veel licht, maar ook krijg je te maken met een verslechterde smaak. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je veel geld investeert in een goede wijnkelder laten maken. Je wilt dan ook als resultaat wijnsoorten die perfect smaken en de juiste kleur hebben!

3. Werk de wanden strak af voor een visueel mooie aanblik

Ben je op zoek naar en wijnkelder die een echte blikvanger is? Zorg er dan voor dat je de wanden strak afwerkt. Dat kan door ze van mooie stucwerk te voorzien. Goed stucwerk aan de binnenzijde van je wijnkelder is, naast het visuele aspect, ook belangrijk om de temperatuur in je wijnkelder op het juiste niveau te houden. Luchtcirculatie en een zo beperkte mogelijke lichtinval zijn belangrijk voor een perfect makende wijn, maar ook de temperatuur is een cruciale factor.

Door je wijnkelder goed te stukadoren, kun je de temperatuur beter reguleren. Let er hierbij op dat de ideale temperatuur in wijnkelders tussen de 12 en 13 graden Celsius moet liggen. Eventueel kun je ervoor kiezen om een koeler of verwarmer in de kelder te installeren, zodat je aan climate control kunt doen en zo de perfecte temperatuur kunt instellen. Succes!