Thuis een fotostudio inrichten: wat heb je nodig?

Ben je aan het overwegen om thuis een fotostudio in te richten? Met een fotostudio aan huis kun je zelf professionele foto’s maken, van productfotografie tot professionele fotografie van huisdieren en portretten. In dit artikel bespreken we wat je precies nodig hebt bij het inrichten van een thuisstudio.

fotostudio thuisHet juiste licht

Voor goede foto’s is goed licht essentieel. Als je thuis een fotostudio gaat inrichten, moet je er dus allereerst voor zorgen dat je de juiste verlichting (en bijbehorende accessoires) tot je beschikking hebt. Het beste kun je speciale studiolampen aanschaffen, die gemaakt zijn voor studiofotografie. Hierbij kun je kiezen uit twee soorten licht: flitslicht en continulicht (ook wel ‘daglichtlampen’ genoemd). Het voordeel van continulicht is dat je hierbij op een efficiënte manier meerdere foto’s achter elkaar kunt nemen (omdat dit type verlichting, in tegenstelling tot flitslicht, niet tussendoor herladen hoeft te worden). Ook zijn continulampen geschikter wanneer je baby’s of huisdieren wilt fotograferen, omdat zij kunnen schrikken van felle flitsen.

Verder is het belangrijk om goede statieven voor de verlichting aan te schaffen. Bij sommige lampen worden deze automatisch meegeleverd, maar het kan ook zo zijn dat je deze er nog apart bij moet kopen. Met het statief kun je ervoor zorgen dat de lamp vanuit de juiste hoek schijnt. Let er bij het kopen van een statief dus altijd op wat precies de minimale en de maximale hoogte is. Ook is het verstandig om te kijken naar het draagvermogen van het statief, zeker als je gebruik maakt van relatief zware lampen.

De juiste achtergrond

Een ander belangrijk aspect van een fotostudio is de achtergrond. Om de juiste achtergrond te creëren kun je gebruik maken van een achtergronddoek. Ook kun je ervoor kiezen om een achtergrondrol van papier of vinyl te kopen. Wees je er bij papieren achtergrondrollen wel van bewust dat ze vrij kwetsbaar zijn, ze worden gemakkelijk vies en scheuren snel. Vinyl rollen zijn een stuk steviger en gaan daarom langer mee. Ook kun je vinyl vrij makkelijk schoonmaken. Het nadeel van vinyl rollen is wel dat ze iets meer licht reflecteren, wat het beeld van de foto kan verstoren. Ook zijn ze een stuk duurder dan papieren achtergrondrollen.

Als je geen ruimte voor een uitgebreid achtergrondsysteem hebt, kun je er ook nog voor kiezen om gebruik te maken van een opvouwbare achtergrond. Je kunt bijvoorbeeld schermen kopen die je weer op kunt bergen, zodat ze je na gebruik niet in de weg staan.

thuis fotostudio inrichten

Extra accessoires

Als je graag professionele foto’s wilt maken, kun je ook nog overwegen om de volgende accessoires aan te schaffen:

  • Veel fotografen werken met reflectieschermen. Deze dienen als extra lichtbron, omdat ze het licht vanuit een andere hoek reflecteren. Met reflectieschermen kun je storende schaduwen minimaliseren (of je kunt juist extra schaduwen creëren).
  • Een andere handige accessoire voor je thuisstudio is gaffertape. Deze tape is waterbestendig en heeft veel plakkracht, zonder lijmresten achter te laten. Je kunt de tape bijvoorbeeld gebruiken om een achtergrond aan de vloer vast te plakken. Ook kan de tape nuttig zijn als markering.
  • Verder kun je nog overwegen om lichtaccessoires aan te schaffen, zoals een kleurenfilter, een softbox of een grid. Hiermee kun je meer variatie in het licht aanbrengen.