Tuinset van hout onderhouden in het voorjaar

Heb je de tuinset weer van zolder of uit de schuur gehaald? Bij tuinmeubelen van hout is het verstandig deze in het voorjaar te onderhouden. In het bijzonder, wanneer je de tuinmeubelen in het najaar nog niet behandeld hebt. Hout krijgt het tijdens een buitje, maar ook in de zon zwaar te verduren. Zou je de tuinmeubelen niet voldoende onderhouden, dan ligt houtrot op de loer. Evenals dat de oorspronkelijke kleur van het hout al snel zal verdwijnen. Zonde, want het is eenvoudig te voorkomen! In dit artikel lees je meer over het onderhoud aan houten tuinmeubelen.

Tuinmeubelen krijgen een grijze kleur

houten tuinmeubelenZoals reeds genoemd werd, verliezen houten tuinmeubelen hun kleur. Vergelijk het met een houten schutting in de tuin. Ook de schutting zal na verloop van tijd een grijze kleur krijgen. De een vindt het prachtig, de ander gruwelt er van. Je kunt de oorspronkelijke kleur van het hout relatief makkelijk herstellen. Volg onderstaande stappen om de houten tuinmeubelen te behandelen.

  • Stap 1: gebruik een zachte borstel om de houten tuinmeubelen af te borstelen. Zand en ander vuil zal zo van het hout loslaten. Er is speciale tuinmeubelreiniger verkrijgbaar, wat je kunt gebruiken om hardnekkig vuil los te krijgen.
  • Stap 2: schuur kleine beschadigingen aan de houten tuinmeubelen heel voorzichtig op. Gebruik een fijn schuurpapiertje en vermijd de grove korrel. Het zou voor schade aan de tuinmeubelen kunnen zorgen.
  • Stap 3: mocht je kleine vlekjes op de houten tuinmeubelen zien zitten, dan kun je hier het schuurpapier voor gebruiken. Bij grove vlekken is het verstandig om de hele tuinset licht op te schuren. Zo krijgt deze straks weer een egale kleur.
  • Stap 4: zorg dat je de tuinmeubelen afneemt met een doek, voordat je naar de volgende stap gaat. Je wilt voorkomen dat het stof wat tijdens het schuren vrijgekomen is, zich vermengt met de olie.
  • Stap 5: gebruik een natuurlijke olie voor tuinmeubelen, welke je relatief dik op het hout van de tuinmeubelen mag smeren. Je kunt hier een doek voor gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een zachte borstel.
  • Stap 6: laat de olie in ieder geval vijftien tot twintig minuten intrekken. Je kunt de houten tuinmeubelen vervolgens afnemen met een doek.

houten tuinset

Tips om schade aan houten tuinmeubelen te voorkomen

Voorkom dat de houten tuinmeubelen bij het onderhouden hiervan beschadigd raken. Het kan bijvoorbeeld verleidelijk zijn om een hogedrukreiniger te gebruiken in plaats van een zachte borstel. Met een hogedrukreiniger krijg je vuil immers makkelijker los en ben je sneller klaar. In de praktijk richt je met een hogedrukreiniger meer schade aan, dan dat je de houten tuinmeubelen naar hun oorspronkelijke staat herstelt. Er zijn wel sommige types die een “houtstand” hebben, meer daarover kan je hier vinden. Er zijn meer aandachtspunten bij het onderhouden van houten tuinsets:

  • Gebruik geen hogedrukreiniger of harde borstel om vuil van houten tuinmeubelen te verwijderen. Ze kunnen de waslaag van het hout aantasten.
  • Probeer de houten tuinmeubelen zoveel mogelijk met de hand op te schuren. Het gebruik van een schuurmachine gaat sneller, maar brengt een groot risico op schade aan de tuinset met zich mee.
  • Kijk vooraf goed wat de kleur van een olie is, door bijvoorbeeld een klein stukje van de poot in te smeren. Soms lijkt de olie blank, maar is dat het niet als de olie eenmaal opgedroogd is. Ook op de verpakking van de olie vind je vaak meer informatie over de kleur hiervan.
  • Controleer de houten tuinmeubelen altijd op houtrot. Houtrot valt te herkennen aan kleine gaatjes in het hout. Het zijn de larven van kevers en torren die deze gaatjes veroorzaken en hiermee de houten tuinmeubelen aantasten. Je kunt het hout behandelen tegen houtrot. Verstandiger is het echter om de tuinmeubelen te vervangen.

Herstellen van verweerde tuinmeubelen

In sommige gevallen werkt het eerder beschreven stappenplan onvoldoende om een tuinmeubel van hout naar z’n oorspronkelijke staat te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan hevig verweerde tuinmeubelen, welke al meerdere jaren niet onderhouden zijn. In dit geval kan het gebruik van een harde borstel noodzakelijk zijn. Met een harde borstel kun je de dikke laag met vuil van het hout verwijderen. Gebruik ook nu geen hogedrukreiniger!

houtreinigerGebruik van een houtreiniger

Nadat de tuinmeubelen enigszins schoon zijn, kun je een houtreiniger gebruiken. Het is een ander middel dan de reiniger welke specifiek bedoeld is voor tuinmeubelen. Vaak is een houtreiniger krachtiger. Je gebruikt het middel bijvoorbeeld ook voor het reinigen van een houten schuurtje of schutting. Gebruik een schuurborsteltje om de houtreiniger op het hout aan te kunnen brengen.

Laat de houtreiniger in het hout trekken en schrob het hout nogmaals schoon met een harde borstel. Dit kan vaak na tien tot vijftien minuten. Spoel de tuinmeubelen goed schoon met een zachte straal. Gebruik hier de tuinslang voor.

Verweerde meubels opnieuw in de olie zetten

Na het grondig reinigen van de verweerde houten tuinmeubelen dien je deze 24 uur te laten rusten. Een volgende dag kun je de tuinmeubelen op dezelfde wijze behandelen als meubels die jaarlijks onderhouden zijn. Bekijk het stappenplan eerder op deze pagina nog eens. De tuinmeubelen zullen nadien weer als nieuw lijken! Het is sterk aan te raden om de tuinmeubelen vanaf nu zeker eens per jaar, maar bij voorkeur tweemaal per jaar te onderhouden volgens het stappenplan. Zo houd je het hout in een goede conditie!