Zonnepanelen kopen in 2022: Tips & Tricks
Huiseigenaren en bedrijven investeren al jaren in zonnepanelen en het is ook een slimme investering die je binnen enkele jaren kunt terugverdienen.
Wanneer je net voor het eerst een huis hebt gekocht wil je ook bijdrage aan een beter milieu en zelf jouw eigen energie opwekken. Omdat je dan ook profijt hebt van een veel lagere energierekening.
Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je nu zonnepanelen wilt aanschaffen. In onze blog vertellen we welke aandachtspunten dat zijn.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben om je huishouden van elektriciteit te kunnen voorzien. Het is nu eenmaal een feit dat huishoudens in de regel meer energie verbruiken dan dat ze met zonnepanelen kunnen opwekken. Dus je bent nog altijd voor een deel afhankelijk van de energiemaatschappij en de levering van stroom. Maar als je op 0 kunt uitkomen of zelfs meer energie kunt opwekken dan dat je nodig hebt, dan zit je gebakken!
Opwekken, terugleveren en salderen
Laten we gelijk iets vertellen over hoe het precies werkt. Je wekt zelf elektriciteit op en je kunt een deel terugleveren aan de energiemaatschappij. Dan moet je wel een meter die kan teruglopen laten installeren, want anders is het niet te bewijzen hoeveel energie je overhoudt en kan terugleveren. Een energiemaatschappij mag zelf bepalen hoeveel hij per kWh betaalt. Het is dus goed om energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken en als het mogelijk is om zaken te doen met de leverancier die de meest gunstige tarieven hanteert.
In 2022 kun je ook nog gebruik maken van de salderingsregeling. Dat houdt in dat je de opgewekte energie mag aftrekken van het daadwerkelijke verbruik. Stel dat je 3000 kWh hebt verbruikt en 1500 kWh hebt opgewekt. Dan ben je de energieleverancier nog een bedrag voor maar 1500 kWh verschuldigd. Dit noemen ze salderen. Vanaf 2023 gaat de overheid de salderingsregeling afbouwen en in 2031 verdwijnt de regeling. Dus als je iets met zonnepanelen wilt doen is nu wel hét moment!
Is mijn dak geschikt?
Even terug naar de basis, want je hoeft niet alleen uit te rekenen hoeveel panelen je nodig hebt, maar je moet ook weten of je dak wel geschikt is. Dat daken met schaduwen en die niet op het zuiden liggen niet geschikt zijn is tegenwoordig een fabeltje, want panelen kunnen altijd zonne-energie opvangen. Het is wel een feit dat een zonnepaneel in de schaduw en/of die niet op het zuiden ligt een veel lager rendement heeft. En een lager rendement betekent ook dat je meer panelen nodig hebt. Terwijl je daar misschien helemaal de ruimte niet voor hebt!
Hoe snel heb ik zonnepanelen terugverdiend?
Een andere belangrijke factor om te bepalen of je wel of geen zonnepanelen aanschaft heeft te maken met de terugverdientijd. Je wilt immers wel weten hoelang het duurt voordat je de investering weer hebt terugverdiend. Als je uitgaat van het feit dat zonnepanelen gemiddeld een rendement van tussen de 15% en 20% opleveren, heb je de investering tussen de 5 en 7 jaar weer terugverdiend. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Kortom: het is ook nu nog steeds erg interessant om zonnepanelen te plaatsen.
Kies altijd voor de beste merken
Zonnepanelen komen in verschillende soorten, maten en kleuren en het is hoe dan ook belangrijk dat je kiest voor een paneel van een bekend A-merk. Die zijn toch een stuk duurder? Dat klopt, maar ze zijn ook kwalitatief een stuk beter. Daarnaast is het ook een fijne wetenschap dat een bekend merk, zoals Bosch en AEG niet zo snel verdwijnen en failliet gaan. Terwijl je bij iets minder bekende merken dat risico wel loopt. En dat kan weer nadelig zijn voor de garantie die je op de zonnepanelen hebt.
Garantieperiode zonnepanelen
Een mooi bruggetje naar die garantieperioden, want veel leveranciers beloven garantieperiodes variërend van 10 tot zelfs wel 30 jaar. De levensduur van een zonnepaneel wordt geschat op ongeveer 10 jaar en het is dus fijn dat je van een lange garantieperiode gebruik kunt maken. Zeker gezien het feit dat je niet nog eens een investering hoeft te doen wanneer een zonnepaneel defect raakt in de periode dat je de installatie nog aan het terugverdienen bent. Maar hier geldt dus ook weer de spelregel dat je dus beter kunt kiezen voor een merk waarvan je tegen een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunt zeggen dat ze nog over 10 tot 30 jaar bestaan.
Vergelijken en uit handen geven
Het laatste aandachtspunt heeft betrekking op de prijs en de installatie. Allereerst doe je er slim aan om meerdere offertes op te vragen bij verschillende aanbieders en installateurs en om de prijzen goed met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het van belang dat je het werk uit handen geeft en niet zelf op het dak klimt. Een installateur weet immers veel meer en kan ervoor zorgen dat panelen goed worden geplaatst en worden aangesloten. Zodat jij er maximaal van kunt profiteren.